11.5. – 4.8. Meri hädässä – Muovijäteprojekti

Julkaistu: 29.4.2013 | Arkisto, Näyttelyt

Out to Sea?  The Plastic Garbage Project

Yksityiskohta installaatiosta, jonka muovi on kerätty pääasiassa Hawaijilta. Museum für Gestaltung, Zürich, 2010 ZHdK

Onko muovi ikuinen materiaali? 1900-luvun alusta lähtien se on käynyt kiihtyvää voittokulkuaan kuluttamisen maailmassa. Öljypohjaisena materiaalina muovi soveltuu miltei minkä tahansa käyttöesineiden valmistamiseen melkein millä tahansa ominaisuuksilla varustettuna. Muovi on edullista ja yksinkertaista valmistaa. Maailmassa tuotetaan 8000 kg muovitavaraa joka sekunti. Mutta mitä muoville tapahtuu, kun se tulee elinkaarensa päähän? 

 Muoviesineiden globaalin massatuotannon myötä valtameret ovat vähitellen muuttumassa muovilla kyllästetyksi liemeksi. Joka vuosi valtameriin päätyy 6,4 miljoonaa tonnia jätettä, josta 80 prosenttia on peräisin maa-alueilta. Valtaosa tästä jätteestä vajoaa pohjaan, 15 prosenttia kelluu veden pinnalla ja toiset 15 prosenttia kerääntyy jossain vaiheessa rannoille. Tavallinen muovi ei ole biohajoavaa, vaan sen kappaleet pilkkoutuvat yhä pienemmiksi osasiksi ja päätyvät vesistöjen kautta ravintoketjuun. Niinpä jäte on lopulta lautasillamme ja vaikuttaa vakavasti terveyteemme.

TR1 Taidehallissa 11. toukokuuta avautuva näyttely Meri hädässä – Muovijäteprojekti käsittää installaatioita, muoviesineistöä, animaatioita ja runsaasti erilaista informaatiomateriaalia. Näyttely tarjoaa meille jokaiselle ratkaisumalleja; osoittaa keinoja muovin käytön vähentämiseksi, sen uudelleen käyttämiseksi, kierrättämiseksi ja biomuovien suosimiseksi. Näyttelyn tarkoitus on rohkaista ihmisiä toimimaan, ei herättää toivottomuuden tunteita.

Näyttelyn tärkein, ekokatastrofia symboloiva teos on Rautahallin tilasta kolmanneksen täyttävä jättimäinen valtamerien muovijätteestä koottu installaatio. Se havainnollistaa konkreettisesti arkisten muovituotteiden alkuperän ja elinkaaren, tarkoituksenmukaisuuden ja järjettömyyden.  

__________________________________________________________________________________________

Meri hädässä – Out to Sea on kansainvälinen projekti, joka on toteutettu yhteistyössä zürichiläisen designmuseon Museum für Gestaltungin kanssa. Siihen liittyvä Euroopassa kiertävä ja joka maassa omanlaisensa toteutuksen saava näyttely on toteutettu Drosos-säätiön tuella.

Banneri_pieni_MusfGes_Droso 200 px

 

 

Kiitokset näyttelyn paikallisille tukijoille:
web banneri sponsorit

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Jaa