17.8. – 20.10. Checkpoint Leonardo

Julkaistu: 29.4.2013 | Arkisto

 

Checkpoint Leonardo on taiteen ja tieteen vuorovaikutusta tutkiva näyttely.  

Checkpoint Leonardo -näyttelyn yhteydessä rakennetaan yhteistyömallia taidemuseon ja Hämeenlinnasta Tampereelle muuttaneen opettajankoulutuslaitoksen välille. Projektilla on omat nettisivut: http://www.checkpointleonardo.fi/

 Checkpoint Leonardo -näyttelyyn on kutsuttu kaksi taiteessaan tiedettä hyödyntävää taiteilijaa, Terike Haapoja ja Päivi Hintsanen. Haapoja on käyttänyt mediateoksessaan lämpökameraa. Hintsasen Vaskenruosteyrttitarha-installaatio taas perustuu kuparipitoisen metallin ruostumisprosessiin. Näyttely esittelee myös kolme nuoren polven kuvataiteilijaa: Mikko Ijäs, Liisa Lounila ja Sami Lukkarinen. Heitä yhdistää kiinnostus inhimillistä visuaalista havaintoa kohtaan ja perinteisen sekä uuden tekniikan innovatiivinen käyttö.

Terike Haapojan teoksissa uusi teknologia ja tieteelliset menetelmät toimivat välineinä elämän peruskysymysten; muistin, luontosuhteen, kuolevaisuuden ja kanssaolemisen pohdintaan. Haapoja soveltaa työssään laajasti uutta teknologiaa lämpökameroista ja hiilidioksidimittareista videoon ja verkkotekniikkaan.

Päivi Hintsasen näyttelytyö Vaskenruosteyrttitarha-installaatio perustuu hitaalle muutokselle, jossa lasipurkeissa olevat “metallikasvit” ruostuvat ajan myötä. Metallien korroosio näkyy eri tavalla: rautaan muodostuu punaista ainetta, jonka me kaikki tunnemme ruosteena, mutta kupariin – joka on installaation “kasvien” pääasiallinen aine – muodostuu sinivihreää ainetta. Vanha kansa tunsi aineen nimellä “vaskenruoste”, ja taidehistoriassa se tunnetaan historiallisena maalauspigmenttinä nimellä espanjanvihreä (engl. verdigris).

Mikko Ijäs on tunnettu kosketusnäytöllisillä välineillä toteutetuista digitaalisista piirustuksistaan.

Liisa Lounilan teokset sijoittuvat valokuvan ja liikkuvan kuvan välimaastoon. ”Aiheiltaan ne liittyvät sosiaalisiin tilanteisiin tai ilmiöihin, joissa ollaan läsnä toimijoina, eikä ulkopuolisina tarkkailijoina. Tällaisia tilanteita ovat esimerkiksi konsertit ja klubit, mutta myös henkilökohtaisempi kanssakäyminen. ”

Sami Lukkarinen on tunnettu erityisesti ”pikselitaiteestaan”, mosaiikkimaisista maalauksista, joiden malleina toimivat digitaalisesti suurennetut, ”pikselöidyt”, netistä löydetyt kuvat. Aiemmin aiheina ovat olleet arkkitehtuuri ja roskapostit, uudemmissa maalauksissa kyseessä ovat netin profiilikuvat.

Jaa