14.6. – 31.8. Marja Pirilä: Carried by Light

Julkaistu: 17.4.2014 | Arkisto
Kuva: Jari Kuusenaho / Tampereen taidemuseo

Kuva: Jari Kuusenaho / Tampereen taidemuseo

 

 

 

 

 

 

 

Valokuvaaja Marja Pirilä näyttää meille arkisen maailman odottamattomalla tavalla. Valo ja siitä lumoutuminen ovat hänen tuotantonsa keskiössä.

Pirilä on erikoistunut camera obscura -tekniikkaan, jota käyttämällä hän kuvaa pimeiksi huoneiksi muuttamissaan tiloissa. Niihin ulkomaailman heijastukset synnyttävät unenomaisia tiloja lomittuessaan sisätilojen kanssa. Camera obscura nostaa esiin valokuvauksen taikaa, muistikuvia ja tunteita. Se on Pirilälle myös taiteentekemisen väline, jolla kartoittaa ihmisen elinympäristöä ja mielenmaisemaa.

“Carried by light” on läpileikkaus Pirilän laajasta tuotannosta, jossa uudet teokset käyvät vuoropuhelua aiempien kanssa. Näyttelyssä on teoksia kahdeksasta eri sarjasta ja se rakentuu sekä valokuvista että kolmiulotteisista camera obscura-teoksista, jotka hän on toteuttanut yhdessä Petri Nuutisen kanssa.Näyttelyn yhteydessä julkistetaan myös Pirilän retrospektiivinen valokuvakirja “Carried by Light”, jonka on kustantanut Musta Taide.

Marja Pirilä valmistui vuonna 1986 sekä valokuvaajaksi Taideteollisesta korkeakoulusta että filosofian maisteriksi Helsingin yliopistosta. Pirilälle myönnettiin valokuvataiteen valtionpalkinto vuonna 2000. Hän on kansainvälisesti erityisesti camera obscura -teoksistaan tunnettu valokuvataiteilija, ja hänellä on ollut useita näyttelyitä niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Jaa