14.6. – 31.8.2014 Piirtänyt Ami Hauhio – Sarjakuvia ja muita seikkailuja 1912 – 1955

Julkaistu: 16.4.2013 | Arkisto

Aimo “Ami” Hauhio 1912-1955

Aimo Hauhio syntyi Viipurissa 1912. Taideopinnot Viipurin taideyhdistyksen piirustuskoulussa johtivat kirjapainotyöntekijäksi, kuvittajaksi ja sarjakuvataiteilijaksi 1930-luvulla. Sota-aikana Aimo työskenteli Helsingissä Merenkulkuhallituksen kartanpiirtäjänä, mutta onnistui silloinkin pitämään yllä laajaa sarjakuvatuotantoa.

Tunnetuimmat Hauhion sarjakuvat ovat Reino Helismaan ja Olavi Kanervan kirjoittama Maan mies Marsissa, ja myös tieteisaiheinen Koltan perintö. Muitakin sarjakuvia ilmestyi runsaasti lehdissä, vaikka sotien jälkeen kotimainen tuotanto väheni tuontisarjakuvien puristuksessa.

Kirjankansituotanto halvoista jännäreistä laatukirjallisuuteen on myös uskomattoman laaja. Reilussa kymmenessä vuodessa kansia syntyi yli 300 kpl, vaikka Hauhio työskenteli samaan aikaan myös mainostoimistoissa ja lehtien taittajana. Hauhion lyhyeen mutta tuotteliaaseen uraan mahtuu lähes kaikkea käyttögrafiikkaa, mutta myös maalaustaidetta.

Piirtänyt: Ami Hauhio -näyttely tarjoaa katsauksen vain 43-vuotiaana kuolleen taiteilijan uraan aikana, jolloin käyttötaidetta ei juuri arvostettu.

Järjestäjä: mediamuseo Rupriikki

Jaa